Evde Bira yapılır mı? Bira nedir? İlk kez ne zaman bulunmuştur?

Paylaşmak güzeldir

Evde Bira Yapılır mı?

Evde bira yapılır mı? Kesinlikle evet. Hatta bugünlerde çok moda.

Bira Nedir?

Bira tahılların ya da nişastalı bitkilerin, özellikle arpanın mayalanmasıyla hazırlanan alkollü bir içecektir.

Bir Mısır efsanesine göre, insanlar bira yapımını Tarım Tanrısı Osiris’ten öğrenmiştir. Mısırlılar, Babilliler ve öbür eski uygarlıklarca bilinen bira önceleri kapalı kaplar içinde toprağa gömülerek çimlendirilen arpadan elde edilen maltın suyla karıştırılmasıyla üretiliyordu. Karışım havadaki mayaların etkisiyle mayalanmaya bırakılıyordu. Biraya şerbetçiotunun katılması M.Ö. 10. ve 7. yüzyıllar arasına rastlar. Sonraki yüzyıllarda iklimi üzüm yetiştirmeye elverişli olmayan, bu nedenle şarapçılığı gelişmeyen kuzey ülkelerinde bira en yaygın içeceklerden biri haline geldi.

İkisi de damıtılmamış mayalı içkiler olan bira ile şarap arasındaki temel fark hammaddeleridir. Şarap yapımında şeker oranı yüksek maddeler seçilir. Bira yapımında ise nişasta açısından  zengin maddeler tercih edilir.

EK BİLGİ

Dünyada bira üretiminde en çok arpa kullanılır. Üretim genellikle dört aşamada tamamlanır.

  1. Malt yapımı
  2. Mayşeleme
  3. Kaynatma
  4. Mayalandırma ya da fermentasyon

Birinci aşama arpanın malt haline dönüştürülmesidir. Bu amaçla, temizlenmiş ve ayıklanmış arpa taneleri suyla ıslatılır ve çimlendirilir. Islatma normal olarak belli bir sıcaklıkta, genellikle 13-15 derecede, 40-80 saat kadar sürer. Tanelerin yüzde 35-45 oranında su alması sağlanır.

Çimlenmeden sonra yaklaşık yüzde 45 su içeren malt, nem oranını yüzde 2-5 düzeyine indirebilmek için fırınlarda 35-95 derece arasında sıcak hava püskürtülerek kavrulur. Böylece nemden arındırılır. Türkiye’de tek katlı fırınlar kullanılır. Bazı ülkelerde ise çift katlı fırınlar kullanılır.

Biranın rengini belirleyen bu kavurma işlemidir. Bu işlem sonucunda, malt, enzim etkinliğini yüzde 30-60 oranında yitirir. Böylece kendine özgü kokusunu ve tadını kazanır.

Kavrulmuş ve çimlenmeden artakalan filizleri ayrılmış malt, değirmenlerde öğütülerek un haline getirilir. Daha sonra, uygulanan yönteme bağlı olarak, bir ölçek öğütülmüş malta iki ya da dört ölçek sıcak su katılır. Mayşeleme denilen bu sulandırma ve seyreltme işlemi kimyasal bir süreçtir. Malttaki nişasta enzimlerin etkisiyle çözünebilir karbonhidratlar karışımına dönüşür. Ortamda bulunan azot mayalanmanın gerçekleşmesinde ve bira kalitesinin belirlenmesinde temel rol oynar.

 

Paylaşmak güzeldir

1 thought on “Evde Bira yapılır mı? Bira nedir? İlk kez ne zaman bulunmuştur?”

Leave a Comment