Sıcak Şarap Nasıl Yapılır
Bu soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak en iyi seçeneklerden biri sıcak şarap bence. Peki güzel sıcak şarap nasıl yapılır? Pek çok kişinin benimle aynı fikirde olduğuna inanıyorum. Ayrıca içerdiği antioksidan, vitamin, mineral vs. ile soğuk algılığı derdine de deva. Anglosakson ülkelerde sıcak şarap neredeyse Noel ile özdeşleşmiş durumda. Sıcak şarap Ortaçağdan beri var. Rivayete göre kalitesiz alkolü lezzetlendirmek için baharat kullanmaya ilk kez Ortaçağ’da başlanmış. İskandinavya’ya özgü Glögg (şarap ve likörle hazırlanan bir kokteyl) ve Almanların sıcak şarabı Glühwein’ın kökleri 15. yüzyıla dayanıyor. Bayan Beeton’un ünlü tarifine dayalı İngiliz sıcak şarabı ise 1869 yılında ilk kez ortaya çıkmış.
Aşağıdaki tarifi zenginleştirebilirsiniz.
Bulabilirseniz şeftalili schnapps ekleyerek farklı bir lezzete ulaşabilirsiniz. Ayrıca damak tadınıza göre farklı baharatlarla çeşnilendirmek hoş olabilir. Kekik veya defneyaprağı, taze zencefil, hatta Hindistan cevizi… Neden olmasın? Gerisi size kalmış.
Malzeme
1 şişe kırmızı şarap
75 gr pudra şekeri (veya ince toz şeker)
1 çubuk tarçın
1 adet portakal (ve portakal kabuğu rendesi)
1 adet yıldız anason
3 adet karanfil
- Tüm malzemeyi bir tencereye ilave edin ve şeker iyice eriyene kadar kısık ateşte ısıtın
- Daha sonra 10 dakika kadar pişirin, kaynamamasına dikkat edin, kaynarsa alkolü buharlaşacaktır
- Sıcak servis edin
Şipşak Bilgi
Yunan Felsefesinde Şarabın Rolü
Yunan Felsefesi. Felsefe ile şarap arasındaki en açık bağlantıya Antik Yunan’daki sempozyumlar, yani şölenlerde rastlarız. Bunlar esasen derin felsefi diyalogların yaşandığı şarap partileridir. Yunanlılar şarabı akşam yemeğinde içmezlerdi. Bu tür etkinliklere ayrılmış özel bir mekân olan andronlara çekildiklerinde yemekten sonra içerlerdi.
Seremoniler, tanrıların, ölmüş kahramanların ve ataların şerefine kadeh kaldırarak başlardı. Önce şerefe kadeh kaldırılır, sonra da ciddiyetle içilirdi. Yunanlılar şarabı krater adı verilen özel bir kâsede suyla karıştırarak içerlerdi. Şaraba karıştırılan su miktarı içmenin ciddiyetine göre değişirdi, ama en azından şaraba eşit miktarda su koyulurdu. Bu alem, gece geç vakitlere kadar sürerdi ve çoğunun odak noktası hiç kuşkusuz felsefeydi.