Shakshouka, multi kültürel bir omlet

Paylaşmak güzeldir

Yumurta mı? Shakshouka

Malzeme

½ tatlı kaşığı kimyon tohumu

180ml zeytinyağı

2 iri kuru soğan, doğranmış

2 adet kırmızıbiber ve 2 adet yeşilbiber, 2cm’lik şeritler halinde kesilmiş

4 tatlı kaşığı esmer şeker (muscovado)

2 adet defneyaprağı

6 dal dağ kekiği, ayıklanmış ve yaprakları koparılmış

2 tatlı kaşığı doğranmış maydanoz

2 tatlı kaşığı kıyılmış kişniş, süslemek için

6 adet olgun domates, iri doğranmış

½ tatlı kaşığı safran

Bir tutam kırmızı pul biber

250ml su

8 adet yumurta (serbest gezen tavuk yumurtası)

Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı

Kimyon tohumlarını büyük döküm bir tavada yüksek ateşte 2 dk. kavurun. Zeytinyağını koyun ve hemen soğanları ilave ederek 5 dk. soteleyin.  Yeşil ve kırmızıbiberleri ve baharatları ilave edin ve yüksek ateşte koyu bir renk alana kadar 10 dk. pişirin. Domatesi, safranı, pul biberi, tuzu ve karabiberi ilave edin. Ocağın altını kısıp kısık ateşte 15 dk. pişirin. Yemek pişerken, ara sıra kontrol ederek makarna sosu kıvamını alacak şekilde su ilave edin. Tadına bakın ve baharatını, tuzunu ayarlayın. Biraz acı ve baharatlı bir tat olmalı. (Önceden hazırlayacağınız baharat karışımları da kullanabilirsiniz. Mutfakradyosunda zaman zaman baharat karışımı tarifleri yayınlıyorum).

Defne yapraklarını çıkarın ve daha sonra tavanın içindeki karışımı dört porsiyona bölün. Ocağın ateşini orta sıcaklığa ayarlayın ve her porsiyonun ortasında yumurtalar için ikişer oyuk açın. Her oyuğa bir yumurta kırın. Biraz tuz serpiştirip, tavanın üzerini kapatın. Çok kısık ateşte 10-12 dk. pişireceksiniz. Arada yumurtaların yeterince katılaşıp katılaşmadığını kontrol edin. Üzerine kişniş serperek servis edin.

Afiyet olsun

Ve müzik. Gerçi Shakshouka çok kültürlü bir yemek. Yine literatürde Kuzey Afrika veya berberi mutfağına ait bir yemek olarak geçmesini bir fırsat bilip, çok özel bir grubun müziğini paylaşmak istiyorum. Tuareg müzisyenlerden oluşan Çöl bluescuları Tinariwen. Sahara Çölü’nden müzisyenlerce 1979’da Cezayir’de kurulmuş bir grup. Grammy ödülleri var. Hala devam ediyorlar. Zaman içinde müzisyenler sürekli değişmiş. Ama şu nokta önemli, göçebelik anlayışını müziklerinde de yaşatıyorlar. Grubun sabit bir elemanı yok. Her projede farklı bir müzisyen grupta yer alabiliyor. En önemli iki üyesi ne yazık ki artık hayatta değil: grubun kurucularından Inteyeden Ag Ablil ve şarkıcı Wonou Walet Oumar.

Paylaşmak güzeldir

3 thoughts on “Shakshouka, multi kültürel bir omlet”

Leave a Comment