Ragù kıymalı sos nasıl yapılır?
Ragù kıymalı sos nasıl yapılır?
Ek Bilgi
Bu tarife bakın
Makarna
Makarnanın genellikle İtalyan mutfağından geldiği kabul edilir. Pişirilmeye hazır, nişastalı bir yiyecektir. Glüten oranı yüksek durum buğdayının besidokusundan elde edilen imikten yapılır.
Yassı, yuvarlak ya da boru gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Gıda endüstrisinde makarna şöyle yapılır. Önce irmik ılık suyla karıştırılır. Bu karışımdan düzgün sert bir hamur elde edilir. Hamur yoğurulur. Sonra delikli kalıplardan geçilir ve istenilen biçim verilir. İçinde ince madeni çubuklar bulunan ince delikli kalıplarda boru makarnalar yapılır. İçinde çubuk bulunmayan daha küçük delikli kalıplarda da spagetti yapılır.
Kurdele biçimindeki yassı makarnalar için hamuru uzunlamasına küçük parçalara ayıran kaplar gerekir. Deniz kabuğu biçimindeki makarnalar içinse özel kalıplar kullanılır.
Göze hoş gelen değişik küçük makarna tipleri, kalıptan çıkan hamurun döner bıçaklarla kesilmesiyle üretilir. Kesilen hamur kurutulur. Nem oranı % 31’den yaklaşık % 12’ye düşürülür.
Hızlı kurutma hamurun kırılmasına neden olur. Yavaş kurutma ise küflenmesine yol açar. Ya da bakterilerin üremesi nedeniyle ekşimesine yol açar. Bu yüzden kurutma işleminin özenle yapılması gerekir.
Makarnalar biçimlerine göre veya içerdikleri katkı maddelerine göre farklı adlar alırlar. Örneğin biçimlerine göre burgu, fiyonk, boru, yassı makarnalar vardır. İçeriğine göreyse örneğin domatesli, ıspanaklı, yumurtalı makarnalar vardır.
Yapılışı
Makarna suda haşlanarak hazırlanır. İyi pişmiş makarna hem yumuşak olmalı hem de esnekliğini korumalıdır. İtalyan usulü makarnaya tereyağı, peynir ve baharat katılabilir. Domates, krema, deniz ürünleri ya başka ürünlerden yapılan soslar koyulabilir.
Makarna çorba biçiminde de pişirilebilir. Ayrıca erişte gibi güveç yemeklerine eklenebilir.
Pişmemiş makarna tazeliğini 3-6 ay koruyabilir.
Reblogged this on Mutfak radyosu and commented:
Kıymalı sos deyip geçmeyin…İtalyanların ünlü Ragü’sü nasıl yapılır izleyelim