Aşk, bazen gerçek bir peri masalıdır
Grace Kelly – Prens Rainier
Monaco Prensi Rainer’in, Hollywood prenseslerinden Grace Kelly ile aşkı, “evlilik aşkı öldürür” diyenlere ve üç yaramaz çocuğa inat, hiç tükenmedi. Yirminci yüzyılın peri masallarından biri olarak, çeyrek asırdan uzun bir süre, yaşandı ve bitti. Masalın bittiği yer, Monaco – Fransa karayoluydu. Bu, aynı zamanda, Grace Kelly’nin bir zamanlar Cary Grant’la oynadığı bir filmde, rol icabı, deliler gibi araba kullandığı yoldu.
Grace Kelly – Prens Rainier
Pek çok filmde rol alan aktris The Country Girl filmi ile En iyi Kadın Oyuncu Oscarı’nı elde etmiştir. Grace Kelly Monako Prensi III. Rainier ile evlenerek Monaco Prensesi unvanını almıştır. Kelly 14 Eylül 1982 tarihinde geçirdiği bir trafik kazası sonucu 52 yaşında ölmüştür. Üç çocuğu vardır.
Polignac kontu Prens Pierre’le Monako prensi II. Louis’in kızı Prenses Charlotte’un oğludur. İngiltere’de, İsviçre’de ve Fransa’daki Montpellier Üniversitesi’nde öğrenim gördü. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusunda görev yaptı. Savaştan sonra Paris Üniversitesi’ne devam etti. 1944’te annesinin taht üzerindeki haklarından feragat etmesi üzerine, dedesi II. Louis’nin ölümünden az önce, 5 Mayıs 1949’da tahta çıktı. 19 Nisan 1956’da Akademi Ödülü sahibi ABD’li sinema yıldızı Grace Kelly ile evlendi; Caroline (1957), Albert (1958) ve Stephanie (1965) adında üç çocuğu oldu. Ölümünden sonra oğlu Albert II. Albert adıyla tahta çıktı.
Kısa kısa…
Kawaii Japoncada “şirin” anlamına gelir ve modernleşmiş tüm Doğu Asya ülkelerinde son derece farklı özellikler geliştirmiş olan, kitsch‘leşmiş estetik ifadelerle yakından bağlantılı ortak bir popüler kültürü ifade eder.
Şirinlik… çocuksuluk, tatlılık, masumiyet, saflık, yumuşaklık ve zayıflık olarak tanımlanır. Şirinlik estetiği (kawairashisa) Japonya’da 1980’lerden beri gelişmektedir ve 1990’ların sonunda açıkça kiç bir kültüre dönüşmüştür.
Ama şirinlik kültürü Japonya ile sınırlı değildir; örneğin Tayvan’da da gözlemleyebiliriz. Otuzlu yaşlardaki kadınların cep telefonlarına taktıkları pelüş oyuncak hayvanlar, erkeklerin taktığı çizgi film karakteri Pikachu kakmalı köstekli saatler ve hemen her evde süs eşyası olarak kullanılan Hello Kitty ve Doraemon heykelcikleri…
Tüm bunlar, sadece Doğu Asya’da böylesine uç bir boyuta vardırılmış olan benzersiz bir kültürün tözsel bir parçasıdır. Şirinlik-kiç kültürü, göründüğü her yerde, estetik bir üslup olmanın çok ötesindedir; tasarımda, dilde, bedensel tavırlarda, toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerde ve en çok da, benliğin öznel algılanışlarında tezahür eden öznel bir tutumu dillendirme yoludur tam anlamıyla.