Karidesi bir de böyle deneyin, Biryani
Karidesli Biryani pirinç ve baharatlarla kaplı geleneksel bir et ya da sebze yemeği. Çoğunlukla güney Hindistan mutfağı ile özdeşleştirilse de, Bangladeş, Malezya ve Pakistan mutfakları dahil birçok Asya ülkesinin mutfağında farklı uyarlamalarla bulunuyor.
Ben de değişik bir tarif paylaşayım istedim: Karidesli Biryani. Bu yemek yeşil Masala karışımı ile hazırlanıyor. Daha önce, bir masala tarifi paylaşmıştım. Masala hazırlaması gayet keyifli ve kolay bir baharat karışımı. Karides için bu güzel alternatif, umarım tarifi okuyanların hoşuna gider ve yapmayı denerler. Malzemelerin çokluğundan ötürü karmaşık görünse de gerçekten basit bir tarif. Yakında gurme bir arkadaşım ziyarete gelecek. Ben şahsen onunla birlikte yapmayı planlıyorum.
Karidesli Biryani
Malzeme
Biryani için
6 adet büyük karidesli, kabuklu
1 adet büyük kırmızı soğan, ince doğranmış
4 tatlı kaşığı bitkisel yağ
150 gr yoğurt
2 adet domates, iri dilimlenmiş
½ tatlı kaşığı mısır anasonu
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber (chili tozu)
1 tatlı kaşığı rezene tohumu
Damak tadınıza uygun miktarda tuz
Basmati pirinci, karideslerle kg cinsinden aynı miktarda olacak, pirinç yıkanıp, suda bekletilip yarı haşlanacak
1 tutam safran, 1 tatlı kaşığı sıcak suya karıştırılarak kullanılacak
Masa Karışımı (garam masala) için
5 diş karanfil
1 adet çubuk tarçın, 2,5 cm uzunluğunda
8 adet (yeşil) kakule, ezilmiş
10 adet tane karabiber, çekilmemiş
1 adet yıldız anason
1 adet defneyaprağı
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
½ adet limon, dilimlenmiş
1 tatlı kaşığı saf yağ (ghee*)
10 adet taze nane yaprağı
*Tuzsuz tereyağını kısık ateşte eritin, erirken oluşan köpükleri kaşıkla alarak atın, köpüklenme sona erip yağ şeffaf bir görünüm alana kadar işlemi sürdürün, kalan altın sarısı rengi, şeffaf yağ sizin saf yağınız, proteinsiz, laktozsuz. Buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
Yeşil Masala için
1 dilim zencefil, yaklaşık 1-1,5 cm uzunluğunda.
3 diş sarımsak
½ tatlı kaşığı tuz (tercihen damak tadınıza uygun miktarda)
12 adet taze nane yaprağı
1 demet taze kişniş yaprağı
3 ½ yeşil sivribiber, çekirdekleri ve damarları çıkarılmış
½ tatlı kaşığı öğütülmüş zerdeçal
½ tatlı kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı
- İlk olarak, tavaya biraz yağ ilave ederek doğranmış kırmızı soğanları kahverengileşene kadar kavurun
- Kalan yağı büyük bir sos tavasına koyun, yağı orta ateşte kızdırın ve daha sonra Garam Masala karışımını için kullanacağınız tüm malzemeyi tavaya ilave edin ve orta ateşte kavurun, patlamaya başlayınca kavurduğunuz soğanların yarısını ilave edin birkaç saniye soğanlarla birlikte karıştırarak kavurun.
- Yeşil Masala karışımı malzemesini ilave edin ve yaklaşık 5 dakika pişirin, yağ yemeğin üzerine çıktığında yoğurdu ilave edin ve yağ tekrar üste çıkana kadar pişirin, kurudukça biraz su ilave edin. Hazırladığınız bu sosa karidesleri ilave edin ve en fazla 1 dakika pişirin. Mısır anasonunu, kırmızı chili tozunu, rezene tohumlarını ve tuzu ilave edin
- Başka bir sos tavasında, yarı-haşlanmış pirincin yarısını koyun –bu, yemeğin alt tabakası olacak. Üzerine karideslerle birlikte sosunuzun tamamını dökün ve daha sonra, kalan pirinci üzerine ekleyerek yemeğin üst tabakasını oluşturun
- Şimdi pirincin üzerine safranı dökün, kıyılmış nane yapraklarını serpiştirin, limon dilimlerini ekleyin ve tavanın üzerini folyoyla kapatın. Daha sonra tavanın kapağını sıkıca kapatın. Ocağı en kısığa getirin ve yemeğin en fazla 15 dakika kadar kendi buharıyla pişmesini sağlayın
- Yemek hazır olduğunda, pilavdan buhar çıkıyor olmalı. Ocaktan alın, kapağını açın, bir çatal yardımıyla folyoyu yavaşça kaldırın ve bekletmeden servis edin.
Afiyet olsun.
Bu yemek yanında salatalık ve cumin raita ile birlikte güzel oluyormuş. Bana biraz cacığı andırdı. Şimdi ilk iş onu araştırıp çevirmek olacak. Bir an önce paylaşacağım.
Hadi bir klasik gelsin. Deep purple, When a Blind Man Cries. Yıl 1973.