Kuru Fasulyeyi Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası Kuru Fasulye hakkında bilinmeyen gerçekler

Paylaşmak güzeldir

Kuru Fasulyeyi Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası Kuru Fasulye hakkında bilinmeyen gerçekler

Kuru Fasulyeyi Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası

Fasulye Hakkında Yanlış Bildiklerimiz

Siz Hâlâ Islatıyor musunuz?

Siz hala fasulyeyi, hatta tüm bakliyatları pişirmeden önce ıslatıyor musunuz? İyi ama neden? Lezzetli olsun istiyorsanız, ıslatmamalısınız.

Neredeyse her tarifte bunu okuruz, pişirmeden önce kuru fasulyeyi (hatta tüm kuru bakliyatları) 1 gece öncesinden ıslatın. Bunun yanlış olduğunu öğrenmek herhalde çoğumuz için şaşırtıcı olacak. Bir gece öncesinden soğuk suda ıslatıp bekletmek fasulyenin ne lezzetini artırıyor ne de yumuşamasını sağlıyor. Aslında tam tersini yapıyor. Lezzetini bozuyor. Pişirme süresinin biraz kısalttığı doğru, ama bu da görece bir süre kazancı. Hele ıslatmanın gaz açısından hiçbir faydası yok.

Bu fikre alışmak birçoğumuz için pek kolay olmayabilir. Sonuçta çoğumuz fasulyenin pişmeden önce ıslatılması gerektiğini öğrendik. Ama fasulyeyi ıslatmadan pişirmek aslında çok eski bir pişirme yöntemi. Yine de ıslatmadan asla pişirmem diyorsanız, ıslattığınız suya tuz koymayı ihmal etmeyin.
İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:

1) Pişirmeden önce mutlaka soğuk suda yıkayın.

2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.)

3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın.

4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.

5) Asla kaynar suda pişirmeyin, KISIK ATEŞTE YAVAŞ pişirin.

Son birkaç nokta: Tencereniz çok küçük olmasın. Kısık ateşte pişirseniz de gözünüz hep fasulyenizde olsun. Ara sıra tadına bakarak pişme derecesini kontrol edin. Asla haşlamayın. Tek istisna barbunyadır. Barbunyayı 10 dakika haşlayarak pişirmeye başlamak gerekir. Daha sonra kısık ateşte pişirme aşamasına geçilmelidir.

Şu tariflere göz atın

Loubia – Fas işi Kuru Fasulye

Kahvaltılık Kuru Fasulye

Fırında Kuru Fasulye

Porto Riko Usulü Kuru Fasulye Pilav

Şu yazımıza da bakın: Islatmadan Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir

Fasulye hakkında yanlış bildiklerimiz

1) Kuru fasulyeyi pişirmek saatler sürer. Yanlış. Aslında doğrusu her marka farklı sürede pişer. Bazıları 30 dakikadan biraz daha uzun sürede pişer. Ama saatler sürmez. Hatta bu diğer kuru bakliyatlar için de geçerli. En zor pişen nohudu pişirmesi bile saatler sürmez.  Çok yumuşak olmasını istiyorsanız çok kısık ateşte pişirmeniz gerekir ve o zaman bu bir uzun sürebilir. Ama çoğunlukla fasulyenin pişme süresi 1 ile 2 saat arasında değişir. Pişme süresini etkileyen bazı faktörler vardır: Fasulyenin büyüklüğü, tazeliği, suyunuzun sertlik derecesi. Bu nedenle,  aslında fasulyenin pişirme süresi kesin değil biraz sezgiseldir.

2) Zamanınız yoksa işe yarayan bir hızlı ıslatma yöntemi vardır. Fasulyeyi yıkayıp tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca 1 dakika kadar haşlayın. Daha sonra ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatın. 1 saat sıcak suda bekletin. Sonra suyu döküp fasulyeleri pişirmeye başlayın. Bu yöntemin aynı zamanda fasulyenin neden olduğu gazı azalttığına da inanılır.

Tamamen yanlış. Bu yöntemin besinsel açıdan yüksek bir maliyeti vardır. Bu yöntemi uygularsanız değerli besinleri, lezzeti ve antioksidanları çöpe atmış olursunuz. Fasulyenin hiçbir şekilde suda ıslatılması gerekmez. İşin sırrı kaynar suda haşlamadan, kısık ateşte yavaş pişirmekten geçer. Bunun tek alternatifi düdüklü tencerede pişirmek olabilir.

Haydi, şimdi de bilginizi sınayın

[wp_quiz id=”3686″]

Paylaşmak güzeldir

10 thoughts on “Kuru Fasulyeyi Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası Kuru Fasulye hakkında bilinmeyen gerçekler”

  1. dediğiniz yöntemi uyguladım aksamdan ıslatmadan.. tam 4 saat oldu ve hala bir ilerleme yok.. yani elinizdeki bir çeşit fasulye ile bir an “hadi bu sefer ıslatmayayım da yapayım” diyor ve es kaza o fasulye kısa sürede pişiyor. bunun üzerine gayet ikna edici bir dille işin felsefesini yazmaya koyuluyorsunuz.. neye dayanarak bu felsefeler, suyun sertlik derecesi mi bizim kaderimizi değiştiren ? sezgisel yaklaşımlar mı, bergsoncu mu gazalici misiniz ? iyi felsefeler pardon iyi mutfaklar…

    Reply
    • galiba en iyisi fasulyeyi suda bekletmek, fasulyeyi şişirip pişmeye hazır hale getirmek ve o suyu dökmeyip aynen kullanmak

      Reply

Leave a Comment