Türk Kahvesi Pişirmenin 3 Püf Noktası Kahve Pişirirken Yapılan Yanlışlar Türk kahvesi pişirme yöntemi aslında 500 yıldan daha eski. Ama hepimiz hâlâ farklı yapıyoruz. Hatta makinesi bile çıktı.
Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran başlıca özelliği yoğunluğu. Tabii bu kadar da değil. Kahve çekirdekleri çok ince çekiliyor. Filtreleme işlemi kullanılmıyor ve kahve kısık ateşte pişiriliyor. Biraz koyu ve kıvamlı oluyor. Tüm bunlar onu benzersiz kılıyor.
Kullandığınız kahve miktarı damak tadına göre değişiklik gösterebiliyor. Ama oranlar önemli. Kahvenin niteliğini belirlen pek çok kriter var. Örneğin, ocağın ısısı son derece önemli. Kullandığınız suyun kalitesi de öyle. Hatta cezve ve cezvenin tipi bu kriterler arasında başlarda geliyor. Pişirme süresi ve elbette kullandığınız malzemenin (yani kahvenin) tazeliği çok ama çok önemli. Kahvenin çekilme ölçüsü de bu listeye eklenmeli. Tabii bir de köpük meselesi var, yani pişirme tekniği. Bakır cezve bakımı doğru yapılırsa iyi bir seçim olur.
Türk Kahvesi Pişirmenin Püf Noktaları
- Kahveyi çok ince çekin. Kahvenizi el kahve değirmeninde kendiniz çekmeniz en iyisi.
- Kahveyi baştan soğuk suya ekleyin. Isınan suya eklemeyin.
- Kahve-su oranını 30 ml su için 2,5 gr kahve olarak belirleyin. Yaklaşık 1 kahve fincanı için en az 1,5 çay kaşığı Türk kahvesi kullanacaksınız.
- Şekeri pişirmeye başlamadan ilave edin.
- Cezve ağzına kadar dolu olmasın.
- Pişirmeye başlamadan önce karıştırın, daha sonra karıştırmayın.
- Altını kısık açın. Kaynama noktasının altında pişirmelisiniz.
- Köpürmeye başlayınca ateşten uzaklaştırın ve 20 saniye bekleyin sonra tekrar ateşe koyup tekrar uzaklaştırın. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın.
Kahve hele Türk kahvesi belki tüm içeceklerin arasında çok çok özel bir yere sahip olsa da dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Güzel olan her şey gibi. Linke tıklayarak faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Kahve içerken nelere dikkat etmeli?
Elbette Türk kahvesi gibi özel mi özel bir içeceği güzel bir yorumla taçlandırmamak olmazdı. Kahve yemenden mi gelir? Elbette hayır. Tam gerçek böyle değil. Vakti zamanında Yemen’den geliyordu belki; ama kahvenin kökeni Güney Amerika ve Afrika’dır. Oralarda kahve ağaçları mevcut. Safiye Ayla gibi büyük bir sanatçıyı da güzel sesi ve yorumuyla analım.
Ek bilgiler: Kahve Yasağı: 16. ve 17. yüzyıllarda din açısından haram olduğu gerekçesiyle kahve içmeye ve kahvehane açmaya bir yasak getirildi.
Orta Doğu ülkelerinde kahve tiryakiliği 15. yüzyılda yaygınlaştı. Dönemin hekimleri kahvenin insan sağlığına etkisi konusunda farklı görüşler ileri sürdüler. İslam bilginleri arasında da kahve haram sayılıp sayılmayacağı konusunda bir tartışma başladı. İlk kahve yasağı 1511’de Mekke’de getirildi. Kısa bir süre sonra Kahire’de de yasaklandı. Ama kahve içme alışkanlığı da, kaçak çalışan kahvehaneler de önlenemedi.
Reblogged this on Mutfak radyosu and commented:
Kahve hiç bu kadar güzel olmamıştı