Evde Mükemmel Pizza Yapmanın 3 Püf Noktası
Evde Pizza yapmak güzel olabilir. Bunun 3 püf noktası nedir biliyor musunuz? Biraz sabır ve özenle belki de hiç tatmadığınız kadar güzel ve mükemmel bir pizza yapabilirsiniz. Az malzemeyle basit görünen, şaşırtıcı bir lezzete ulaşabilirsiniz.
İşin sırrı pizzanın hamurunda saklı. Malzemesi cabası. Tabii malzeme ne kadar iyiyse lezzetin o kadar artacağını unutmayın.
Evde Pizza Yapmak
- Fazladan tek bir şeye ihtiyacınız var: Pizza pişirme taşı.
Birçok yerden bulabilirsiniz. Pizzanın hamurunun çıtır çıtır ve koyu kahverengi olması için gerekli yoğun ısıyı ancak pişirme taşı ile sağlayabilirsiniz.
- Bir diğer püf noktası da pizzayı fırının üst tarafına mümkün olduğunca yakın pişirmek ve aşırı malzeme kullanmamak.
Böylece taş ile üst kısım arasında yüksek ısı elde edebileceksiniz. Pizzanın hamurunun çıtır çıtır olabilmesinin bir diğer koşulu da, aşırı malzeme kullanmamak.
- Hamura gelince, Pizza hamuru mümkün olduğunca ince açılmalı.
Böylelikle hem daha hızlı pişer hem de kıtır kıtır ve gevrek olur. Tüm çabanıza rağmen kalın olursa, hamur koyu kahverengi bir renk alıp iyice pişine kadar fırından almayın. Aksi halde iyi pişmez, yapış yapış ve yumuşak olur.
Şu Yazımızı da Bakın
Kuru Fasulyeyi Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası
Tarif aşağıda ama önce biraz bilgi
Fırının Isısı
Ev tipi fırında tek seferde sadece bir pizza pişirebilirsiniz. Fırının ısısını mümkün olduğunca yüksek tutmanız gerektiği için, tek seferde birden çok pizza, ısının düşmesine neden olacaktır.
Pizza Malzemesi
Pizzaya aşırı malzeme koymayın. İki üç malzeme yeterlidir. Bütün pizzaların domates sosu olması gerekmez. Malzeme pizzanın içini ıslak yapacağından pizzanın altının düzgün pişmesi çok önemlidir. Mantar gibi sulu sebzeler kullanacaksanız, ya az miktarda koyun ya da koymadan önce soteleyin. Sebzeleri önceden pişirerek kullanırsanız, pizzaya daha bol koyabilirsiniz. Üstelik pişirirken muhtelif baharatlarla çeşnilendirebileceğiniz için pizzanız da daha lezzetli olacak.
Pizza Hamuru
600 ml sıcak su
15 gr yaş maya ya da 1 tatlı kaşığı kuru maya
370 gr ekmek unu (beyaz)
370 gr tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı buğday glüteni
2 tatlı kaşığı bal
4 tatlı kaşığı öğütülmemiş deniz tuzu, biraz da üzerine serpmek için
Extra virgin sızma zeytinyağı, üzerine eklemek için
İrmik veya tam buğday unu, şekillendirmek için
Pizza Sosu
400 gr (konserve) domates,
3 diş sarımsak, ezilmiş
1 avuç fesleğen yaprağı
1 tatlı kaşığı kurutulmuş mercanköşk (oregano)
1 tatlı kaşığı flaky deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
1 adet limonun suyu, taze sıkışmış
1 tatlı kaşığı extra virgin sızma zeytinyağı
Margherita Malzemesi
5 tatlı kaşığı olgun cheddar veya Permasan, rendelenmiş
Mozzarella
Fesleğen yaprakları
Pizzanın Hamuru
Pişirdiğiniz pizzanın nasıl bir dokuda olacağı, undaki ve hamur karışımındaki glütene bağlı. Bu tarifte yarı yarıya tam buğday unu kullanılıyor. Bu da hamura yoğun bir kıvam verecek. Biraz buğday glüteni de ekleyince hamurun dokusu tam istenildiği gibi olur. Ama glüten bulamazsanız sadece unla hatta sadece beyaz unla bile yapabilirsiniz. O zaman yine lezzetli olsa da biraz daha az sağlıklı ve daha az sıra dışı olur.
Pizza Hamurunun Hazırlanması
1) Hamur yoğurma makinesi kullanmayacaksanız 10-15 dakika elle yoğurmayı göze almanız gerekir. Hamurun pofuduk ve bol kabarcıklı olması gerekiyor
2) Hamur makinesine veya elle yoğuracaksanız büyükçe bir kaba ılık su ve mayayı ekleyin ve karıştırın. Unu, glüteni ve balı ekleyin ve malzemeler iç içe geçene kadar karıştırın. Glütenin güçlenip karışıma iyice yapışması için 5 dakika dinlendirin.
3) Dinlendirdikten sonra deniz tuzunu ilave edin. Tuz mayanın etkisini azaltır, bu nedenle hamur şiştikten sonra eklemek gerekir. Makinede 8 dakika yoğurun –elle yoğuruyorsanız bu süre yaklaşık 15 dakikaya tekabül ediyor.
4) Hamur çok esnek olmalı. Hafif yapışkan olmalı ama yapış yapış olmamalı. Fazla yapışkansa birazcık daha un ekleyin ve 30 saniye kadar karıştırın.
5) Tezgâha biraz irmik ya da tam buğday unu serpin. Hamuru tam ortaya koyun
6) Hamur spatulasıyla veya benzeri bir alet yardımıyla hamuru kenarlarından kıvırarak bir top yapacağız. Önce hamurun sağ tarafını, sonra solunu, en son olarak da altını içeriye doğru kıvırarak bir top yapın. Böylece hamurun içinde daha fazla hava hapsedeceksiniz.
Pizza Hamurunun Hazırlanması
7) Büyük bir kâseye biraz zeytinyağı koyun ve daha sonra hamuru zeytinyağının içine oturtun. Üzerini streç filmle kapatın ve sıcak bir ortamda kabarması için 45 dakika bekletin. Yaklaşık 3’te 1 oranında kabaracak.
8) Tezgâha biraz un serpin ve kâseyi ters çevirip hamuru kâseden çıkarın. Yukarıda anlatılan katlama işlemini aynı şekilde bir kez daha tekrarlayın ve hamuru 45 dakika daha bekletin. Hamur yine 3’te 1 oranında kabaracak.
9) Artık hamur hazır, baştakinin yaklaşık 2 katı oldu. Kâseyi ters çevirerek hamurunuzu tezgâhın üzerine çıkarın ve 6 parçaya ayırın.
10) Parçalardan birini elinize alın ve kenarlarından altına katlayın. İyice gerdirin. Düzgün ve sıkı olsun. Altını çevirin katladığınız kısımları elinizle bastırarak hamurdan düzgün bir top yapın.
11) Top yaptığınız hamuru tekrar unlu tezgâha koyun. Üzerine bastırarak biraz yassılaştırın. Aynı işlemi 6 parçanın hepsine uygulayın. Sonunda hepsini tezgâha koyduğunuzda aralarında yeterli boşluk kalsın ki daha sonra pizza şeklini verdiğinizde birbirlerine yapışmasınlar.
12) Üstünün kuruyup yapışmasını önlemek için biraz zeytinyağı ile yağlayın. Son kez kabarması için üzerini yine streç filmle gevşek bir şekilde kapatın.
13) Pizza taşını fırının üst kısmından 10 cm uzağa koyun, fırının ayarını maksimuma getirin (240 derecenin biraz altı olabilir). Fırın ısınsın. Bu sırada hamurları da 1 saat daha dinlendirin. Böylece hem içindeki hava miktarı artacak hem de daha pofuduk olacaklar. Bu sırada pizza malzemesini hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Pizza Sosu
1) Sosu hazırlamak için tüm malzemeyi bir kâseye koyun ve el blenderi ile püre haline getirin. Pizzaya koymak için bir kenara ayırın.
Pizza Malzemesi
1) Peynirleri rendeleyin ve sebzeleri doğrayın. Buradaki tariften farklı bir malzeme kullanacaksanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin mantar kullanacaksanız, mantarı soteleyin. Böylece hem pizzaya ekleyeceğiniz mantarın miktarını artırabilirsiniz, hem de malzemenin aşırı sulu olarak pizza hamurunu fazla ıslatmasını önleyebilirsiniz.
Pizzanın Hazırlanması
1) Pizza malzemesi hazır, fırın iyice ısındı ve hamurunuz kabardı. Artık hamurlara pizza şekli vermeye hazırsınız. Tezgâhınızın üzerini temizleyin ve yine biraz unlayın. Hamur toplarından birini tezgâhın ortasına koyun. Hamurun tam ortasına bastırarak yassılaştırın ve bastırırken elinizle hafifçe açın.
2) Burada püf noktası, hamurda mümkün olduğunca çok hava kabarcığı bırakabilmek, bunun için merdane veya oklava kullanmayın. Hamuru elle açacaksınız, ama tamamen düz veya yamyassı hale getirmeyeceksiniz. Hamur açıldığında ince olacak ve yassı görünecek, ama yine de fırında pişerken genişleyip hafif olabilmesi için içinde bol hava kalacak.
3) Pizza hamurunu elle açmanın en iyi yolu, yerçekiminden faydalanmaktır. Açtığınız ve düzleştirdiğiniz hamuru kenarlarından iki elinizle tutun ve hafifçe çekiştirin veya iki elinizin tersinin üzerine koyup hafifçe gerdirin. Unutmayın hamuru yalnızca mümkün olduğunca açmak istiyorsunuz, yoksa parçalamak değil. Hamurunuzun üzerinde delikler açılırsa bunları kapatamazsınız.
4) Pizza hamurunu yaklaşık 25 cm çapında açacaksınız. Çevresinde yaklaşık 2 cm’lik bir kısmı üzerine bastırmadan ve açmadan bırakın. Böylece fırında pişince pizzanızın kenarları yüksek ve gevrek olacak.
5) Ahşap bir pizza kesme tahtasına biraz irmik veya tam buğday unu serpin. Şekillendirdiğiniz pizza hamurunuzu dikkatlice tahtaya koyun. Gerekliyse yeniden şekillendirin.
Pizzanın Hazırlanması
6) Şimdi pizza malzemenizi ilave edeceksiniz. Unutmayın malzemeyi aşırı koyarsanız, pizza piştiğinde içi ıslak olur.
7) Üzerine biraz zeytinyağı ve biraz deniz tuzu serpin.
8) Kesme tahtasını sapından tutup hafifçe sallayarak pizzanın yapışmadığından emin olun. Yapışmışsa biraz un serpip hafifçe sallayarak tahtadan kurtulmasını sağlayın.
9) Pizza taşını dikkatlice fırından çıkarın (unutmayın, şu an çok sıcak!) ve sıcağa dayanıklı bir yüzeye koyun. Fırına çok uzak olmazsa iyi olur. Kesme tahtasını sapından tutup dikkatlice sallayarak pizzanızı pizza taşına koyun. Bu işlemi biraz hızlı yapmanız gerekiyor. Pizzayı taşa koyup, şeklini düzeltmek 20 saniyeden uzun sürmemeli. Aksi takdirde pizzanın kenarları sıcak taşa yapışacak ve hamurda yırtılacaktır.
10) Yaklaşık 10 dk fırında pişirin. Fırınınızın sıcaklığına göre bu süre biraz değişebilir. Dikkat etmeniz gereken pizzanın kenarının iyice kahverengi ve çıtır çıtır olması. Az pişirmek yerine biraz daha çok pişirmeyi göze alabilirsiniz. Pizzanızı dikkatlice fırından çıkarmak pizza kesme tahtanızı pizzanın altına sokun. Kenarları taşa yapışmışsa dikkatlice kazıyarak kurtarın ve pizzayı fırından çıkarın.
11) Yağlı kâğıda veya bir pizza tahtasına aktarın. İlave edeceğiniz ek malzeme varsa ekleyin. Örneğin Üzerine mozzarello rendesi veya fesleğen yaprakları serpebilirsiniz. Daha sonra servis etmeden önce pizzanızı birkaç dakika dinlendirin. Dilimlemeden önce peynirin eriyip yerleşmesini bekleyin.
Haydi şimdi bilginizi sınayın
[wp_quiz id=”3686″]
Çoğu kişi için Pizzanın yanında vazgeçilmez içecek hakkında bir yazı: Yunan Felsefesi ve Şarap