Amlou -Fas’a Özgü Sade ama Nefis bir Tat
Amlou -Fas’a Özgü Sade ama Nefis bir Tat dedik ama pek bilinen bir tarif değil. Oysa hem yapması çok kolay hem de kullanım alanı çok geniş. Ekmeğin üzerine sürüp ya da tahin pekmezde olduğu gibi ekmeği banarak yiyebilirsiniz. Ya da bir dip gibi tüketebiliriz.
225 gr çiğ badem içi (veya 2 ¼ su bardağı)
1 tatlı kaşığı kaba tuz (çekilmemiş deniz tuzu)
½ su bardağı argan yağı
¼ su bardağı süzme bal
Hazırlanışı
- Bademleri kısık ateşte bir sote tavasında hafifçe kahverengimsi bir renk alıncaya kadar birkaç dakika yağsız kavurun.
- Bademi, tuzu ve yağı havanda döverek ezin (havan yerine mutfak robotu kullanırsanız, bademler un haline gelecek kadar iyice ezilene kadar çekin).
- Bir kabın içinde balı elde ettiğiniz karışıma yedirin (mutfak robotu kullanıyorsanız, çektiğiniz bademlere balı ilave edip bir iki atım çekebilirsiniz).
Dip’iniz hazır. Daha önce de söylediğimiz gibi ekmek veya meyve ile birlikte servis edebilirsiniz. Pancake veya krepe de yakışacak. Hatta başka tatlılar yaparken malzeme olarak da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun
KISA BİLGİ
Cazın kültürel emperyalizmin bir sömürü nesnesine dönüşmesiyle, kendisini ifade edemeden yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelen Siyah estetik, çözümü varoluş koşullarını da belirleyecek olan Bebop’da bulur: 40’larda bir Kara milliyetçilik furyası içinde açığa çıkan Bebop’da. Kedi torbadan fırlamıştır: “Öyle bir şey yaratacağız ki çalamadıkları için çalamayacaklar!!! araklayamayacak¬lar.” Araklanması, tartaklanması güç, zengin ritimlerle süslü, kasıtlı bir ahenksizlik içeren, karmaşık ve deneysel doğaçlama¬lardan oluşan Bebop, öylesine yeni, öylesine şaşılası bir uyum evrenini dile getirir ki şapkamızı çıkarmadan geçemeyeceğiz.
Takvimler 1940 yılını gösterdiğinde Harlem, dört-bir yandan kaçıp gelen ve bu izbenin küçük kulüplerini kendilerine sığınak seçen, arayış içindeki müzisyenlerle dolup taşar. Yeni bir doğumun ilk sancılarıdır bunlar. Kara sanatçılar –biz sanatçı dedik ama halk gözünde çalgıcılardır– özgürlüklerini ilan etmeleriyle Bebop ya da kısaca Bop denen yepyeni bir biçem ortaya çıkacaktır. Müzik uzamında hayat bulan bir kültürü sahiplenen Karaların, sanatsal ve toplumsal nedenlerle kurumlaşmış düşüncenin ya da kültürel (yani, ahlaksal, dinsel, toplumsal, estetik) biçimlerin dışında kalan farklılıkları yadsıyan, biz-merkezcil kafa yapılarına tepkiselliklerinin ürünüdür Bebop.