Kuru fasulye Islatmadan nasıl pişirilir?
Islatmadan kuru fasulye
Islatmadan kuru fasulye pişirilir mi? Mutfakta zamanı kısıtlı olanlar veya yapmayı son anda hatırlayanlar için önemli bir ayrıntı. Bunun için pratik bir yöntem var.
- Kuru fasulyeleri bir sos tavasına koyun, üzerine yine en az 3 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edin,
- Kaynama noktasına getirin ve kapağını kapatın ve 3 dakika daha kaynatın.
- Ocaktan alın ve suda ağzı kapalı olarak 1 saat bekleyin.
- Kullanmadan önce mutlaka iyice durulayın.
Daha detaylı bilgi için tıklayın: Kuru fasulye pişirmenin 3 püf noktası
Kuru fasulyenin yanında ne iyi gider? Elbette Pirinç Pilavı. Peki pilavı güzel pişirmenin püf noktaları neler biliyor musunuz?
İşte Pilavı Güzel Pişirmenin 3 Püf Noktası
1) Pirinci yıkayın ve 30 dakika suda bekletin.
Pirinci yıkayarak üzerindeki nişastadan kurtulacaksınız. Suda bekletmek ise zorunlu bir aşama olmasa da, pirinç tanelerinin kırılganlığını azaltacak. Pirinçleri beklettiğiniz suyu dökün. Sonra pirinçleri birkaç kez durulayın.
2) Pirinç su oranı 1’e 1,5 olsun. Kapağı tam kapanan, demir döküm bir tencere kullanın.
Farklı yöntemler olmakla birlikte, pilav pişirmek için en iyi yöntem suyunu çektirerek pişirmektir. Bu nedenle suyun miktarı önemlidir. Uzun taneli pirinçler için 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı soğuk su kullanın. Kısa taneli pirinçler için 1’e 1, kepekli pirinçler için 1’e 2 su kullanın. Pilavın dibinin tutmasını önlemek için demir döküm (veya altı ağır) bir tencere kullanın. Tencereye suyu, pirinci, bir miktar tereyağı ya da zeytinyağı ve tuz koyun. Yüksek ateşte kaynama noktasına getirin. Sonra ocağı çok kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
3) Pilavı demlendirin.
Yaklaşık 12 dakika sonra, tenceredeki su tamamen bitecek ve pilav al dente kıvama gelmiş olacak. Tencereyi ocaktan alın ve kapağı tam kapalı olarak demlenmeye bırakın. Buharı içinde tutup düzgün demlenebilmesi için kapağın tam oturmasına dikkat edin. Kapak tam oturmuyorsa, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak bezi koyabilirsiniz. Pilavı en az 5, en fazla 30 dakika demlendirin. Sonra kapağını açıp bir çatalla nazikçe karıştırın ve servis edin.
EK BİLGİ
FASULYE
Baklagiller familyasının Phaseolus cinsinden bitkilere, özellikle yenebilen meyveleri ile nişastalı tohumlarına verilen ad. Orta ve Güney Amerika kökenli olduğu kabul edilir. Yaygın bir tarımı vardır. Fasulye bitkisinin dik çalı biçiminde ya da sarılıcı özellikte iki ayrı biçimi vardır. Sarılıcı biçimde olana sırık fasulye de denir. Çalı biçimindekinin yüksekliği 30-80 cm arasındadır. Sarmaşık biçimli olanı ise 1-2 metre yüksekliğindedir.
Fasulye taze ve kuru olarak tüketilen önemli bir besin kaynağıdır. Bol karbonhidrat ve protein içerir. Demir, B1 ve B2 vitaminleri içerir.
Dünyanın en büyük fasulye üreticileri Brezilya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’dir. Toplam üretimin üçte birini oluştururlar.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca fasulye çeşitleri şunlardır. Bodur fasulye tipinde dermason ve horoz çeşitlerinin üretimi yaygındır. Sırık fasulye tipinde yaygın olarak üretilen fasulyeler şunlardır: Ayşekadın, ferasetsiz ve barbunya. Ülkemizde başka fasulye çeşitleri üretilse de, yaygın değildir.
1 thought on “Islatmadan Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir? Pratik Pişirme Teknikleri”