Hint İşi Basmati Pilavı – Pirinçlerin Şahı ve Günün Sorusu

Paylaşmak güzeldir

Hint İşi Basmati Pilavı

Basmati pilavı pirinçler arasında özel bir yer tutan Basmati pirinci ile çok pratik ama çok lezzetli bir pilav tarifi. Sanskritçe “Sade” sözcüğünün anlamı aynen Türkçedeki gibi: “Sade”.

İşin püf noktası: Pirincin ölçüsüne dikkat etmekte saklı. Çünkü su miktarını buna göre ayarlayacaksınız ve kesinlikle sonucu etkileyecek.

Sade Chawal

Malzeme

4 Kişilik; toplam süre 35 dakika

490g Basmati pirinci

Su

Zeytinyağı (Damak tadınıza göre bir miktar tereyağı ilave edebilirsiniz)

Deniz tuzu

Hazırlanışı

1 Pirinci nasıl bir ölçü kabıyla kullanacağınıza önceden karar verin, çünkü su miktarını buna göre ayarlayacağız. Örneğin, 490 gr pirinç kullandığınız ölçü kabınıza göre 2 kâse pirince denk geliyorsa, suyu da mutlaka aynı kapla ilave edin. Pirinç/Su oranımız 1’e 2 olacak. 1 kâse pirinç için 2 kâse su.

2 Pirinci 2 – 3 kez soğuk suda yıkayıp, durulayın

3 Derince bir tencereye veya sos tavasına, pirince göre belirlediğiniz oranda su (1’e 2 oranında) ilave edin ve kaynama noktasına getirin

4 Su kaynamaya başlayınca duruladığınız pirinci ekleyin, hafifçe karıştırın ve yağını, tuzunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin

5 Tencereyi ocaktan alın, kapağını açın ve 10 dakika kadar soğumaya bırakın

6 Düz bir tahta spatula veya kaşık yardımıyla kenarlardan hafifçe ters yüz edin ve tabaklara koyarak servis edin

Afiyet olsun

Mutlaka Deneyin

İstiridye Mantarlı Kinoa Pilavı

Yeşil Mercimek Salatası

Günün Melodisi

Günün Sorusu

Birisi size “Sanat nedir?” diye sorsa ne olurdu? Büyük bir olasılıkla bu soruya doyurucu bir yanıt veremezdiniz. Bir araba tamircisinin ne yaptığından oldukça emin gibiyizdir… Peki ya söz konusu olan bir sanatçıysa? Sanat bir zamanlar daha düz bir faaliyet olsa da, artık öyle değil.

Ama öte yandan, çoğunlukla da sanatın ne ifade ettiği veya niçin yapıldığı konusunda tam bir fikir birliği olmadığına, sanatın son derece öznel ve gizemli bir şey olduğuna inanılır. Verilen çok yaygın bir karşılıksa şudur: “Senin fikrin de ancak benimki kadar iyi!”

Aslında “sanat” ve bazen ona eşlik eden “güzellik”, hiçbir zaman basitçe tanımlanabilen konular olmamıştır. Bununla birlikte, tarih boyunca düşünürler ve sanatçılar, sanatı ve güzelliği tanımlamaya ve değerlendirmeye çalışmıştır.

Paylaşmak güzeldir

1 thought on “Hint İşi Basmati Pilavı – Pirinçlerin Şahı ve Günün Sorusu”

Leave a Comment