Kremalı Brokoli Çorbası
Daha sağlıklı ve daha hafif yemeklere uyulan ilgi her geçen gün artıyor. En iyi malzemeyi en basit şekilde kullanarak bu tarz yemekler hazırlayabilirsiniz. Kremalı Brokoli Çorbası tam da böyle bir yemek. Besin değeri zengin ve son derece lezzetli. Enfes bir çorba. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Malzeme
4 kişilik
8 su bardağı brokoli (yaklaşık 500 gr), sapları kesilmiş
2 su bardağı az tuzlu tavuk suyu
1 su bardağı + 4 tatlı kaşığı taze krema (veya krem şanti)
3 tatlı kaşığı tuzsuz tereyağı
Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve içine tuz ilave edin. Daha sonra brokolileri ilave ederek brokoliler yumuşayana kadar pişirin. Brokoliler yumuşak olacak ama parlak yeşil rengini koruyacak. Bu pişirme işlemi yaklaşık 5 dakika sürecek. Piştikten sonra suyunu süzün. 4 tane brokoliyi süslemek için bir kenara ayırın.
Büyükçe bir sos tavasında tavuk suyu ile 1 su bardağı kremayı karıştırın ve kaynama noktasına getirin. Mutfak robotu vb. ile brokoliyi, tavuk suyunu ve tereyağını yaklaşık 45 saniye basarak blendırdan geçirin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Püre kıvamına getirdiğiniz karışımı tekrar sos tavasına alın. Çorbanızı tuz ve karabiberle çeşnilendirin. (Zamanınız kısıtlıysa, dilerseniz bu aşamada çorbayı soğumaya bırakıp buzdolabına kaldırabilir ve aşağıdaki aşamaya çorbayı servis edeceğiniz zaman geçebilirsiniz.)
Çorbayı fokurdatmadan içten içe kaynatarak kısıt ateşte pişirin, kıvamı koyulaşmışsa biraz su ilave edebilirsiniz. 4 kâseye bölün. Her kaseye 1 tatlı kaşığı krema ilave edin; ayırdığınız brokolilerle süsleyin ve servis edin.
Afiyet olsun
Bunu Biliyor muydunuz?
Güzel Humus Yapmanın 3 Püf Noktası
İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
1) Pişirmeden önce mutlaka soğuk suda yıkayın.
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.)
3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın.
4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
5) Asla kaynar suda pişirmeyin, KISIK ATEŞTE YAVAŞ pişirin.
Son birkaç nokta: Tencereniz çok küçük olmasın. Kısık ateşte pişirseniz de gözünüz hep fasulyenizde olsun. Ara sıra tadına bakarak pişme derecesini kontrol edin. Asla haşlamayın. Tek istisna barbunyadır. Barbunyayı 10 dakika haşlayarak pişirmeye başlamak gerekir. Daha sonra kısık ateşte pişirme aşamasına geçilmelidir… Tamamı için tıklayın
Biraz Felsefe
“Saf duygu” da bir yurtsuzlaşmadır. Eğer kırmızıyı algılıyorsam, bunu genellikle, ona bir şeyin kırmızılığı olarak göndermede bulunarak ve yanlı ve düzenleyici bir bakış açısından yaparım. Renkleri, rengin artık özgül bir şeye veya uzamdaki bir nesneye atfedilemeyeceği bir şekilde düzensiz ve bağlantısız halde sunan bir sinemayı gözünüzde canlandırın; bu sinema, renk duygusuna (edimsel olarak) algılanmış olarak değil, ama sanal bir ışık akışından doğru üretilmiş veya verilmiş bir şey olarak bir renk duygusuna ulaştığımız bir sinema olsun. Bu, rengin oluşu, saf duygusu veya yurtsuzlaşması olacaktır; rengin renk-oluşu olacaktır. Kırmızının tekilliğini görürüm, olduğu haliyle kırmızıyı görürüm; burada ya da şimdide değil, ama herhangi bir nesnedeki (bu her ne ise) kırmızılığı görürüm:
Renkli bir imgenin tersine renk-imge belirli bir nesneye gönderme yapmaz; onun sahip olabileceği her şeyi kapsar: kapsamı içinde meydana gelen her şeye sızan güçtür bu veya tamamen farklı nesneler için ortak olan niteliktir. Bir renkler simgeciliği vardır, ama bu, bir renk ile bir duygu arasındaki örtüşmeye (umudun yeşili…) dayanmaz. Renk aksine duygunun kendisidir, seçtiği tüm nesnelerin sanal kavuşumudur.
(Deleuze 1986: 118)