Cold Brew (Soğuk Demleme Kahve)
Cold brew sıcak kahveye buz eklemek ile aynı şey değildir. Bazı yaygın ve basit hatalardan kaçınarak mükemmel bir soğuk demleme kahve yapabilirsiniz. Birkaç denemeden sonra da bu konuda ustalaşabilirsiniz. Fark yaratmak ise tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlı. Şimdi yaygın hatalar ve püf noktalarıyla başlayalım.
Cold Brew Nedir?
Şunu zaten öğrendik sıcak kahvenin basitçe buzun üzerine dökülmesi ya da içine buz atılması değildir. Son birkaç yıldır moda oldu. Neredeyse her köşe başında, her sokakta karşımıza çıkan yeni nesil kahvecilerde tanıştık Cold Brew ile. Üstelik de epey de pahalı. Önceleri ekseriyetle bir yaz içeceği oldu. Ama artık iyice yaygınlaştı ve müdavimleri çoğaldı.
Tamamen farklı bir içecek soğuk demleme kahve. Orası kesin. Kahve çekirdekleri damla damla süzülmeden önce uzun süre suda ıslatılarak demlendiriliyor . Bu işlemin sonucunda koyu, yoğun bir kahve elde ediyorsunuz ve çoğunlukla da çok acı oluyor. E ne demişler acı kahvenin 40 yıl hatırı var. Sonuçta çok karmaşık bir hazırlama süreci olmasa da, bazı püf noktaları var.
Yani, bir miktar kahve çekirdeğini ıslatıp sonra da beklemekten ibaret değil. Bazı yaygın hatalardan kaçınarak mükemmel soğuk demleme kahve hazırlayabilirsiniz.
İyi Çekirdek Kullanın
Hep olduğu gibi işin başında iyi malzeme kullanmak geliyor. Mümkün olduğunca taze çekirdek kullanmak en iyisi. Tabii bunu bulmak o kadar kolay değil. Ama çok taze çekirdeği de Cold Brew ile “ziyan etmek” belki de bir hatadır. Peki o zaman ne kadar taze olmalı?3-4 haftalık tazelikte çekirdek ideal olabilir. Ama aylarca beklemiş çekirdekten de yine lezzetli Cold Brew elde edebilirsiniz.
Çekirdekleri Çok İnce Çekmeyin
Akıtma (pour-over) gibi bazı demleme yöntemleri, çekirdeğin çok ince çekilmiş olmasını gerektirir. Ama Cold Brew yaparken demlendirme süreci biraz uzun sürer. Kahveyi en az 12 saat suda ıslatarak demlendirirsiniz. Bu yüzden kahve çekirdeklerinin biraz iri çekilmesi gerekir.
Oranın Doğru Hesaplanması
Cold Brew için temel oran şöyledir: 112 gr çekilmiş kahve için 4 su bardağı sudur.
Suyun Soğukluğunu Çok Kafaya Takmayın
Soğuk su deyince içiniz mi ürperdi? Daha önce duyduklarınızı unutun ve kahveyi demleme sürecine içinizden geldiği kadar soğuk suyla başlayın. Çok soğuk olmasına hiç gerek yok. Zamanınız kısıtlıysa sıcak su demlemeyi hızlandırabilir. Diyelim ki akşam saat 22.00’da demlemek için kahveyi ıslattınız. Ertesi gün sabah saat 6’da kahveniz işleme hazır hale gelir. Kimilerine göre sıcak su kahvedeki farklı aromaların, lezzetlerin sağlar. Çok ilginç ve hoş bir tecrübe olabilir. Denemek lazım.
Ama klasik bir Soğuk Demleme Kahve yapmak istiyorsanız, kahveyi oda sıcaklığında suda ıslatarak demlendirin.
Klasik demişken Türk Kahvesi sevenler şu yazımıza da bir göz atın:
Türk Kahvesi Pişirmenin 3 Püf Noktası ve Kahve içerken yapılan yanlışlar
Hazırladığınız Kahveye Sonradan Su Ekleyerek Seyreltin
Standard ıslatma-demlenme süresi 24 saattir. Ama çok dikkat etmelisiniz, sonunda elde edeceğiniz kahve konsantresinin çok yoğun bir lezzete sahip olmamalı ve çok fazla kafein içermemeli. Burada ince bir çizgi var. Hazırladığınız kahveyi içeceğiniz zaman, onu su ekleyerek seyreltin (krema veya badem sütü ekleyerek de yoğunluğunu inceltebilirsiniz). 100 gr kahve : (1 lt) 4 su bardağı su oranında hazırladığınızda, soğuk demleme kahveniz sıcak damlatma (filtre) kahvenize kıyasla yaklaşık 2 kat fazla kafein içerir. Sonradan su vb. ilave ederek hem acılığını yumuşatabilirsiniz hem de kafein miktarını azaltabilirsiniz.
Buzdolabında Uzun Süre Tutmak
Birkaç saat sonra çöpe dönüşen sıcak kahvenin tersine Cold Brew kahvenizi buzdolabında saklayabilirsiniz. Su ilave edip seyreltmeden önce hazırladığınız kahve konsantresini buzdolabında 2 hafta kadar saklayabilirsiniz. Gerçi 1. haftadan sonra aromasını biraz yitirecektir. Su ilave edilmiş konsantreyi ise 2-3 gün içinde tüketmelisiniz.
Şimdiden afiyet olsun
Gelelim müziğe Zoot Simms’ten nefis bir parça, Cold Brew’a iyi gidecek.