Garam Masala -Büyülü Baharat

Paylaşmak güzeldir

Garam Masala -Büyülü Baharat

Hint mutfağının olmazsa olmazlarından bir baharat karışımı Masala. Bu karışım yemekleri gerçekten de çok farklı bir düzeye çıkarıyor. Ama işin sırrı öncelikle Masala’yı evde kendinizin hazırlamasından geçiyor. Bu aslında tüm baharat karışımları için geçerli. Ama burada paylaşacağım otantik-geleneksel tarifle hazırlayacağınız garam masala çok güçlü olacağından kullanırken aşırıya kaçmamanız da fayda var. Önerilen miktar ¼ çay kaşığı. Baharatın, özellikle de baharat karışımlarının fazlası beklenen ve arzu edilen lezzeti vermek yerine yemeği berbat edebilir. Bu yüzden kullanacağınız miktara özen göstermeniz önemli.

Masala’nızı iki farklı yöntem izleyerek hazırlayabilirsiniz: baharatları kavurabilirsiniz veya güneşte kurutabilirsiniz. Her iki yöntemde de, sonra ezerek toz haline getireceksiniz. Baharatları kavurduğunuzda, rayihası daha yoğun olacak. Güçlü aromalı bir karışım elde edeceksiniz. Güneşte kuruttuğunuzda ise daha hafif olacak. İkisinin de yeri ayrı. En iyisi, iki yöntemle de hazırlamak. Kavurma yöntemini seçerseniz, dikkat etmeniz gereken konulardan biri, kuru zencefili ve siyah kakuleyi kavurmamak. Bir diğer nokta da, baharatları hafifçe kavurmak.

Masala /Hindistan’a özgü büyülü formül

Aslıda baharat karışımı hazırlamak hem eğlenceli, hem de görece kolay bir iş. Kazanacaklarınızın ise tarifi yok. Evinizin hoş kokulara bürünmesi de işin bir diğer artısı. Üstelik bu her şey için geçerli. Hatta herkesin kendi bahçesi olsa da, kendi yetiştirdikleriyle hazırlasa, yapsa.

Garam Masala, sıcak baharat karışımı anlamına geliyor. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olduğu söyleniyor.

Punjabi bölgesine özgü bu güzel baharat karışımı, burada her evde biraz farklılık gösteriyor. Herkesin tarifinde ufak tefek değişiklikler oluyor. Hindistan her bakımdan yaratıcı ve büyülü bir yer.

Malzeme

  • kişniş tohumu/sabut dhania – ½ su bardağı
  • kimyon tohumu/sabut jeera – ¼ su bardağı
  • çubuk tarçın/dalchini – 6-7 cm’lik 9-10 adet
  • karanfil/laung – 2 tatlı kaşığı
  • defne yaprağı/tejpatta – 10 adet
  • büyük kakule/badi elaichi – 10/12 adet
  • küçük kakule/choti elaichi – 2 tatlı kaşığı
  • tane karabiber/sabut kalimirch – 1,5 tatlı kaşığı
  • kuru zencefil/sonth – 2,5-3 cm.’lik bir adet
  • küçük Hindistan cevizi/jaiphal – 1 adet

Yapılışı

  1. Kişniş ve kimyon tohumlarının taşını ayıklayın.
  2. Diğer baharatlarla birlikte hepsini genişçe bir kaba veya tepsiye yayın.
  3. 2-3 gün güneşte kurutun. Ara sıra karıştırarak bütün yüzeylerin güneş ışığı almasını sağlayın.
  4. İlk önce kuru zencefili öğüteceksiniz. Bunun için çok iyi bir kahve veya baharat değirmeni/öğütücüsü kullanın. Öğütmesi en zor olan baharat kuru zencefil. Tamamen un haline gelmeyecektir. (Havanda ezmek zorlu ve zahmetli bir alternatif olarak spor yapmak isteyenlerin tercih edeceği bir yöntem olabilir).
  5. Daha sonra, küçük Hindistan cevizlerini bütün olarak ve çubuk tarçınları da kırarak zencefillere ilave edin ve tekrar çekin. İnce bir toz kıvamına veya un haline gelene kadar çekeceksiniz. Daha sonra çektiğiniz bu karışımı öğütücüden alarak ayrı bir kaba koyun.
  6. Diğer baharatların hepsini öğütücüye koyun ve un kıvamına gelecek şekilde çekin. Sonra öğütücünden çıkarın ve önceden çektiğiniz ve ayrı bir kapta beklettiğiniz zencefil, Hindistan cevizi, çubuk tarçın karışımıyla güzelce karıştırın. Tüm baharatların birbiriyle iyice harmanlanmasını sağlayın.
  7. Garam Masala baharat karışımınızı hava geçirmeyen bir kaba veya kavanoza koyun. Ve serin bir yerde saklayın. Bu şekilde 1 yıl tazeliğini koruyacaktır. Tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Güzel lezzetler sizlerle olsun

Ve Müzik

Remember Shakti, ünlü İskoç Caz gitaristi John McLaughlin’in 1970’lerdeki Shakti grubunun 2000’lerdeki tezahürü. Geleneksel Hint müziği ile Caz öğelerini birleştiriyor. Beşlide yer alan her müzisyen virtüöz seviyesinde. Zaten Hint müziği biraz teknik açıdan yoğun bir müzik. Yani müziğin doğasında bu var. Grup gitarda John McLaughlin, tablada Zakir Hussain, mandolinde (şu an hayatta olmayan) U. Srinivas, vokallerde Shankar Mahadevan ve kanjira, ghatam ve mridangam’da V. Selvaganesh’ten oluşuyor. Shakti güç veya güç tanrısı anlamına geliyor. İzninizle uzunca bir video ekliyorum. İyi seyirler.

Paylaşmak güzeldir

4 thoughts on “Garam Masala -Büyülü Baharat”

Leave a Comment